Vapaana laiduntava kalkkuna on kasvattajalleen hyvä sijoitus. Sen liha on parempaa kuin tavallisella hallikalkkunalla, ja tuottajahintakin on korkeampi. Työtä kasvatuksessa kuitenkin riittää.

Närpiössä tomaatti- ja kurkkukasvihuoneiden kupeessa ilakoi lauma laidunkalkkunoita. Noin 1500 lintua tepastelee ulkona mielensä mukaan oman pellon laitumella.

Kristian Bengts on kasvattanut kalkkunoit 17 vuotta. Kuva Zuska Galuschka.

”Kalkkunoiden viehätys piilee niiden touhukkuudessa”, toteaa kasvattaja Kristian Bengts.

”Ne ovat hyvin uteliaita ja kekseliäitä kavereita.”

Sinulla oli aiemmin hallikalkkunoita. Miten nämä free range- linnut eroavat niistä?
”Aloitimme kalkkunoiden kasvatuksen vuonna 1999. Siirryimme laiduntamaan kolme vuotta sitten, joten linnuilla on nyt enemmän tilaa. Kalkkunasta tulee tällä tavoin maukkaampi, pintarasvan määrä lisääntyy ja linnut ovat onnellisemman tuntuisia. Laidunkalkkunat eivät ole vain lihakimpaleita ja pitkän kasvatusajan takia ne ovat myös hyvin haastavia.”

Onko lopputuotteen ulosmyyntihinnalla myös eroa?
”Kyllä. Näistä saa nelinkertaisen hinnan verrattuna hallilintuihin. Toisaalta lintuja on vähemmän ja laidunalue on isompi.”

Jouduitko miettimään myyntistrategian uusiksi?
Aiemmin kaikki linnut menivät automaattisesti Atrialle tai Satakunnan Osuusteurastamolle. Nyt olemme lähempänä loppukuluttajaa. Myymme omasta myymälästä paljon varsinkin sesonkina eli jouluna. Muutoin linnuista puolet menee ravintoloille ja puolet suoraan kaupalle.

 

Vapaat kalkkunat ovat maukkaampia kuin hallissa kasvatetut.
Vapaat kalkkunat ovat maukkaampia kuin hallissa kasvatetut.

Onko laidunkalkkunoissa terveydellisiä uhkia?
”Ei ole. Lintujen ravinto ja juoma on sijoitettu katteen alle. Sinne eivät pääse muut siivekkäät. Siten myöskään bakteerit eivät pääse leviämään. Meillä ei ole ollut petoeläimistä tai jyrsijöistä riesaa.”

Kauanko linnut laiduntavat?
”Kalkkunat pääsevät ulos noin yhdeksänviikkoisina. Teurastamoon Länsikalkkunalle Säkylään ne lähetetään 14 viikon vanhoina. Ne syövät 200 grammaa päivässä. Käytämme 60-prosenttisesti oman pellon tuotteita. Olen viljellyt lintuja varten alueita, joissa on ohraa ja kauraa sekaisin.

Olet ensimmäinen free range -kalkkunan kasvattaja Suomessa. Oletko kokenut paljogn vastatuulta?
On täällä käynyt moni asiantuntija etukäteen varoittelemassa, mutta toisaalta jälkeenpäin ihmettelemässä meidän onnistumista. Teemme yhteistyötä kolmen muun kalkkunafarmarin kanssa ja tulevaisuus näyttää hyvältä.”

Joulukalkkunan jo mainitsit. Mihin suuntaan olette kalkkunatuotteita viemässä?
”Joulumarkkinat on iso juttu. Myyminen aloitetaan jo syyskuussa. Fileitä ja koipia haluamme markkinoida grillaajille. Naapurissamme on savustamo, ja myymme kokonaisia tai puolikkaita kalkkunoita savustettuina. Teemme yhteistyötä läheisen Laidun Hereford -yrittäjien kanssa. Yhteistilauksia ja markkinointia suoritetaan pienmuotoisesti.”

Teillä on muutakin toimeliaisuutta?
”Kasvatamme siirtonurmikoita. Olemme alallamme yksi Suomen johtavista nurmikonkasvattajista. Viimeisin projekti on ollut Seinäjoen asuntomarkkinoiden nurmialueet.”

Mikä on mieluisin kalkkunareseptisi?
”Filee grilliin, paljon yrttejä ja närpiöläistä tomaattia.”

 

Facebook kommentit
JAA