Lämpö on oluen suuri vihollinen auringonvalon ohella. Kaupoissa ja ravintoloissa oluet usein säilytetään kylmäkaapeissa ja -tiskeissä. Kotioloissa kylmäketju uhkaa kuitenkin katketa monta kertaa ennen kuin oluet päätyvät janoiselle nautiskelijalle.

Viileät oluet kannattaa pakata heti kaupan kassalla niin, että ne ovat alimmaisina. Pullot ja tölkit on hyvä latoa tiiviisti kylmäsäilytettyjen ruokatarvikkeiden kanssa kassin tai korin pohjalle. Sen jälkeen ruoat ja juomat on syytä peittää vaikkapa tiiviillä pinkalla sanomalehtiä. Ne ovat hyvä lämpöeriste.

Kesähelteellä auton peräkontissa voidaan mitata jopa saunan lämpölukemat. Usean tunnin mökkimatkalla oluet eivät säily tavaratilassa viileinä mökille asti ilman autojääkaappia.

Huurteinen olut on helteellä suuri makunautinto. Kuva: Heikki Kähkönen.
Huurteinen olut on helteellä suuri makunautinto. Kuva: Heikki Kähkönen.

Kylmälaukut ovat kuitenkin yleensä varattu ruokatarvikkeille. Niinpä juomat – ja myös ruuat – tulisi ostaa mahdollisimman läheltä mökkiä, jolloin homma helpottuu huomattavasti. Kotona tai mökillä juomat nostetaan suoraan jääkaappiin tai kylmäkellariin viilenemään.

Älä juo olutta liian kylmänä

Oluen jäähdyttäminen jääkylmäksi ei ole tarpeen kesälläkään. Usein jääkaappi hurisee helteellä turhaan, vaikka vähempikin riittäisi. Liian kylmäksi jäähdytetty olut hukkaa helposti arominsa.

”Mitä tummempi ja täyteläisempi olut on, sitä lämpimämpänä se pitäisi nauttia. Tavallisen lagerin suositeltava tarjoilulämpötila on 6–10 astetta. Ale-oluilla se on 10–12 astetta. Porttereilla, stouteilla sekä muilla erittäin tummilla ja vahvoilla oluilla lämpötila voi olla jopa 16–18 astetta”, Olvin panimomestari Pia Hortling kertoo.

Rantaretkelle oluet kannattaa pakata huolellisesti. Nosta oluet jääkaapista, pakasteesta otettujen kylmävaraajien kanssa, suoraan kylmälaukkuun, jotta ne säilyvät kylminä vielä rannallakin. Panimoiden kylmävaraajakassit auttavat juomia pysymään viileinä, vaikka ne eivät olekaan kylmälaukun veroisia.

Monta jäähdytyskikkaa

Oluet pysyvät kätevästi viileinä vesisaavissa. Kuva: Heikki Kähkönen.
Oluet pysyvät kätevästi viileinä vesisaavissa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Jos ei kylmälaukkua, kylmäkasseja ja kylmävaraajia ole käytettävissä, niin on turvauduttava kotikonsteihin.

Kääri kylmät oluet tiiviisti paksun sanomalehtikääreen sisälle, ja sujauta ne laukkuun. Lopputuloksena saat yllättävänkin kauan viileinä säilyvät rantaoluet. Jos vielä kastelet kääreenä olevat sanomalehdet, veden haihtuminen auttaa kylmän säilymistä.

Kylmällä vedellä kastutettu pyyhekin auttaa asiaa. Kääri oluet märän pyyhkeen sisään ja laita paketti muovipussiin. Pyyhkeen saa kuivaksi muutamassa minuutissa raikkaassa kesätuulessa.

Kesämökillä oluet säilyvät kätevästi juomislämpöisinä laskemalla ne muovikassissa, rapumerrassa tai minikatiskassa järveen, mereen tai vaikkapa kaivoon.

Katoamassa oleva kansanperinne juhlajuomien kylmentämiseksi kannattaakin valjastaa käyttöön jo tänä juhannuksena. Jääkaappiin mahtuu enemmän grillattavaa ja jäätelöä, kun juomat viilennetään perinteisin menetelmin.

Heikki Kähkönen

Facebook kommentit
JAA