Suomalais-saksalainen olutravintola Bryggeri Helsinki in Berlin vietti juhlallisia avajaisia torstaina. Ravintola sijaitsee Berliinin Göhrener Strassella kulttuuriväen suosimassa Prenzlauer Bergin kaupunginosassa.

Viisi kuukautta sitten ravintola- ja pienpanimoyrittäjä Pekka Kääriäinen paljasti katselevansa uusia liiketoimia ulkomailta. Kääriäinen kertoi, että hän joutuu verottajan toimien vuoksi luopumaan perustamansa Lammin Sahdin johtotehtävistä ja omistuksesta. Siis jättämään ammattimaisen sahdinteon, josta hän on saanut lempinimen Sahti-Pekka.

Kääriäinen tunnetaan Suomen pienpanimotoiminnan käynnistäjänä ja yli 30-vuotisen päivätyön panimo- ja ravintolatoiminassa tehneenä veteraanina. Hänen intohimonsa on ollut suomalaisen sahdin tunnetuksi tekeminen kotimaassa ja maailmalla.

Hän on toiminut käsityöpanimoiden edunvalvojana ja puolustanut suomalaista olutkulttuuria henkeen ja vereen. Silti viranomaiset ovat potkineet palkittua yrittäjää kuin naapurin koiraa.

Bryggeri Helsinki in Berlin on nyt virallisesti avattu. Avaajina olivat Pekka ja Srrpa Kääriäinen, Pertti Ailio, Tapani Laakso ja Olli Majanen. Kuva: Heikki Kähkönen.

Jo keväällä Kääriäisen lähipiirillä oli tiedossa, että miehen Saksan-suunnitelmat ovat jo varsin pitkällä. Mies oli jo aloittanut Suuret oluet – pienet panimot -brändin tunnetuksi tekemisen erityisesti Berliinin Grüne Woche -elintarvike- ja puutarhamessuilla. Sitä ennen hän oli ehtinyt rakentaa verkostoaan ympäri liittotasavaltaa.

Tarvittiin lukuisia yhteydenottoja, jatkuvaa reissaamista ja yllättävän vaikeaa paperisotaa ennen kuin Bryggeri Helsinki in Berlin oli valmis avaamaan ovensa elokuussa.

”Ravintolan tiloissa oli onneksi kalusto jo valmiina, joten pääsimme aloittamaan varsin pian pintaremontin ja luparuljanssin jälkeen. Lupien käsittelyssä tosin oli hiukan hankaluuksia, mutta nyt kaikki on kunnossa ja suuntaamme katseemme eteenpäin”, Kääriäinen kertoi ravintolan virallisissa avajaisissa torstaina Berliinissä.

Bryggerin Berliinin ravintolassa on saatavilla suomalaisia pienpanimotuotteita. Keittiö noudattaa skandinaavis-saksalaista pubilinjaa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Ravintolassa on sisällä 100 asiakaspaikkaa sekä ulkona noin 50 terassipaikkaa. Kapakan yhteydessä on myös Kääriäisen perheen omistama suomalaisten pienpanimotuotteiden ja käsityötisleiden maahantuontiyritys ja pieni juomapuoti.

Bryggeri Helsinki in Berlin -ravintolayhtiön toimitusjohtajina ovat Pekka Kääriäinen sekä Berliinissä asuva Maria Mannermaa. Ravintolasta ja keittiöstä vastaa Ismo Piispanen.

”Tarkoituksena on kokeilla reilut viisi vuotta toimineen Bryggeri Helsingin ravintolakonseptia ulkomailla sekä saada lisämyyntiä ja vientiä oman panimon ja muidenkin pienpanimoiden tuotteille. Koko konsepti on osa laajempaa suomalaisten pienvalmistajien vientihanketta”, Kääriäinen perustelee.

Ravintolan avajaisia vietettiin maukkaiden suomalaisten ja saksalaisten ruokien ja juomien parissa. Ravintolassa viihtyi runsaasti  berliiniläisiä sekä Berliinissä asuvia ja työskenteleviä suomalaisia sekä heidän paikallisia ystäviään. Ohjelmassa oli myös elävää musiikkia. Bryggerin lavalla esiintyivät illan aikana Kristian Meurman, Duo Niskanen sekä Duo Vitri & Korhonen.

Saku Murto kirjoittaa pubivaunun liitutaululle oluthinnastoa hieman ennen avajaisten alkua. Kuva: Heikki Kähkönen.

Bryggeri Helsinki sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä. Raitiovaunupysäkit ovat lähellä. Lyhyen kävelymatkan päässä ovat Prenzlauer Alleen S-bahn-asema ja Eberswalder Strassen metroasema sekä suosittu kulttuurikeskus Kulturbrauerei (suom. Kulttuuripanimo).

Berliinin Prenzlauer Berg on viihtyisä ja elävä kulttuurikaupunginosa Pankowin alueella. Se tunnetaan kahviloista, ravintoloista ja putiikeista sekä vehreistä kaduista ja aukioista.

Bryggeri Helsinki in Berlin
Göhrener Strasse 5
10437 Berlin

Facebook kommentit
JAA