Den helsingforska restaurangkocken – vetgirig, nyfiken, tapper, hårt arbetande, vacker, kreativ och medveten om sitt kulturarv – proklamerar härmed:

Historiskt sett är det helsingforska köket en syntes mellan de öst- och västeuropeiska matkulturerna men med stark och egensinnig regional finsk särprägel. Ingen annan stans finns ett kök så särpräglat av de fyra årstiderna. Det nordliga läget är inte en begränsning utan en utmaning. Det är ett etniskt, innovativt och dynamiskt kök; där varje kock bidrar med sin unika personlighet. Helsingfors restauranger är ett skyltfönster för den finska matkulturen.

Allemansrätten ger oss från barnsben en djup förståelse för etik och den hållbara utvecklingen och vi har ett nästan metafysiskt förhållande till naturen

Helsingfors har blivit en destination för matälskare; för idag är kocken lika mycket konstnär som hantverkare. Maten på restaurangerna har sina rötter i det nordiska kökets traditioner och ändamålsenlighet men isolerar sig inte från den internationella krogscenens nydanande tekniker och know-how.

De nya utmaningarna är att uppfinna nya sätt att använda traditionella inhemska och nordiska ingredienser för att uppnå enkelhet, funktionalism och perfektion.

Det hårda klimatet ger råvaror som inte finns någon annanstans.

Den extrema kontrasten – den mörka arktiska vintern och den milda, ljusa sommaren – bidrar till aromerna i de finska råvarorna: fisk, rom, bär, svampar, vilt, grönsaker och säd. Vi får inte glömma det för Norden typiska knäckebrödet (vars ursprungsland antagligen förblir en evig diskussionsfråga oss nordbor emellan), mejeriprodukter, öl, bärviner, osv. Smakerna drivs till sin spets genom de urgamla tillverkningssätten – rökning, gravning, torkning och syrning.

Allemansrätten ger oss från barnsben en djup förståelse för etik och den hållbara utvecklingen och vi har ett nästan metafysiskt förhållande till naturen. Samförståndet med naturen leder till ett välmående för både människor och djur och har fått oss att inse vikten av naturenlig produktionen till havs, sjöss och på åkrarna.

Respekten för naturen kan avsmakas i varje rätt på helsingforska krogar.

 

Hard Cooks’ of Helsinki Hallelujah, 22.05.2007

 

Translations:

Helsinki-keittiö

Helsinki Kitchen

La Cocina de Helsinki

Facebook kommentit
JAA